Skärpta regler inom åkeribranschen

Posted by

Åkeribranschen är en förhållandevis stor bransch som sysselsätter en stor andel yrkeschaufförer och sköter transporter av många olika sorters varor. För att en kedja inom logistik ska fungera är det en lång rad pusselbitar som ska fungera och passa in med varandra.

Kedja av funktioner

När det handlar om att frakta varor är det många inblandade, alltifrån tillverkare till distributörer. Åkerierna spelar en viktig roll i det hela och det är de som ser till att produkterna kommer fram i tid och att de är i fullgott skick vid leverans. Många gånger är det ett högt tryck på yrkeschaufförerna och därför har reglerna skärps. Arbetsvillkor måste bli bättre och staten vill ta krafttag mot ekonomisk brottslighet och osund konkurrens. Det skriver Svenska Dagbladet i en artikel. I en annan artikel förtydligar de just det med osund konkurrens. En stor del av transporterna sker med hjälp av illegal trafik. Bland annat där förarna inte får betalt efter ordning. Det innebär i förlängningen att de ärliga åkerierna kommer att drabbas och till slut slås ut.

Man standing beside boxes on pallet truck, with lorry, portrait

Åkerier som mellanhand

Man kan säga att åkerierna är en sorts mellanhand, även om de inte tar betalt mer än för jobbet med frakten. Från att ett företag säljer en vara till att den landar hos kunden är det åkeriet som har ansvaret, men åkeriet tar i regel inte emot betalning från kunden vid leverans utan då måste säljaren ha ett eget sätt att få betalt. Det finns olika betalningsformer som används vid distansköp. Om man inte väljer förskottsbetalning kan man välja betalningsmetoden faktura. Med faktura kan kunden få sin vara innan betalning har skett.

Ta hand om våra chaufförer

Vi behöver ta hand om våra chaufförer för att logistiken i Sverige ska fungera. Det gör vi genom att stötta de krafter som jobbar med bättre arbetsvillkor. Som vanlig trafikant kan man underlätta jobbet för yrkeschaufförer genom att visa hänsyn i trafiken. Följ trafikregler och var uppmärksam på medtrafikanterna så blir det säkrare och lugnare för alla ute på vägarna.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*