Att jobba som lastbilsförare

Posted by

Lastbilsförare är ett komplicerat yrke, eftersom man tillbringar mycket tid bakom ratten, ensam, men fortfarande måste vara social och serviceinriktad eftersom man har mycket kontakt med kunderna medan man lastar på och av godset. Det är ett jobb som kräver mycket av de som ger sig in i åkeribranschen.

Att vara lastbilsförare innebär med andra ord inte bara att köra lastbil. Yrket går ut på att frakta gods från en plats till en annan, och godset kan vara allt från byggmaterial, möbler och andra saker som inte är särskilt ömtåliga, till matvaror, kemikalier eller till och med levande djur. Det är därför mycket viktigt att man har ansvarskänsla som lastbilsförare, och hanterar sin kunds gods med varsamhet. Ofta väger lasset flera ton, och måste hanteras varsamt för att det inte ska ske en olycka i trafiken. Att köra försiktigt och säkert är därför A och O i åkeribranschen, då det, förutom att spara liv, också sparar in på bränslekostnader och på så sätt är skonsammare mot miljön.

Förutom att ha ansvarskänsla, vara serviceinriktad och klara av ensamhet, måste en lastbilsförare också ha förmågan att arbeta självständigt och vara organiserad. Man måste planera sina arbetsuppgifter så att arbetet följer de lagar och regler som finns kring hur många timmar i sträck man får köra innan man måste vila. Hur långa körningar man har beror på om man arbetar för ett företag som endast kör inom Sverige, eller internationellt.Att jobba som lastbilsförare 2

Oftast räcker det inte med att ”bara” kunna köra lastbil. Många arbetsgivare kräver att man också ska kunna köra en truck för att lasta i och ur lastbilen, och att man som förare själv ska kunna beräkna lassets vikt och volym. Lastning är inte så lätt som det kan låta, eftersom det gäller att godset placeras och säkras på ett sätt som gör att lastbilen blir stabil vid körning. Att inte lasta vagnen korrekt kan innebära en stor trafikfara.

Man kan som lastbilsförare specialisera sig inom sitt yrke. Man kan till exempel rikta in sig på att köra flyttlass, att köra kranbil, att frakta virke åt skogsindustrin eller att frakta boskap och djur. Oavsett vilket man väljer är lastbilsförare ett mycket krävande yrke som man sannolikt bara klarar om man är motiverad och tycker att det är roligt.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*