Ta C-körkort

Posted by

För att få köra så kallad tung lastbil måste du ha ett C-körkort. Detta körkort är ett måste för alla yrkeslastbilsförare i åkeribranschen, men kan även vara bra att ha om man till exempel har en tung husbil, eftersom man annars måste vara försiktig när man lastar husbilen, så att man inte går över den tillåtna maxvikten för ett B-körkort. Med ett C-körkort kan du köra lastbilar utan någon övre viktbegränsning.Scania_porteur_benne_tp

Det finns dock vissa krav du måste uppfylla för att få ta C-körkort. Det första kravet är att du redan måste ha ett svenskt B-körkort. Du måste också vara permanent bosatt i Sverige, eller ha studerat här i minst ett halvår. Till skillnad från ett vanligt B-körkort räcker det inte heller med att vara 18 år – du måste vara minst 21 år gammal för att få ta C-körkort.

Uppfyller du dessa krav kan du börja övningsköra med lastbil. Även om du har haft körkort i många år är det viktigt att övningsköra, eftersom det är mycket annorlunda att manövrera ett tungt fordon. Under övningskörningen ska du bland annat lära dig rätt växlings- och bromsningsteknik, och att planera din körning utefter fordonets storlek.

Parallellt med övningskörningen kan det vara bra att läsa på den teoretiska delen. Innan du får ditt C-körkort måste du nämligen, precis som för ett B-körkort, klara ett förarprov som består av både en teoretisk del och en praktisk del. Om du väljer att övningsköra på en trafikskola kommer de att förse dig med allt studiematerial som du behöver. Annars finns det flera sätt som du kan få tag på materialet. Du kan till exempel beställa det från Sveriges trafikskolors riksförbund eller Trafikutbildarnas riksorganisation. Du kan också köpa det från en trafikskola i ditt område eller genom en bokhandel (det kan vara lättare att hitta materialet på en internetbokhandel). Ett annat billigare och mer miljövänligt alternativ är att låna materialet på biblioteket eller från någon du känner.

Om miljön är en viktig fråga för dig, och du kommer att äga din egen lastbil, kan det vara ett bra alternativ att dieseltrimma lastbilens motor. Du kan få hjälp med dieseltrim på Dieselkraft.se.

För både teoriprovet och uppkörningen förekommer en mindre administrativ avgift. Men när du har klarat proven kan du kalla dig för en stolt lastbilsförare!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*