Jobba inrikes eller utrikes

Posted by

Att jobba som lastbilschaufför för ett åkeri kan låta som ett monotont arbete, men faktumet är att det kan vara ett väldigt omväxlande jobb. För den som gillar att se nya miljöer och befinna sig på resande fot kan det vara ett perfekt yrke. En lastbilschaufför tillbringar stora delar av sin arbetstid ute på vägarna, vilket ger tillfällen att titta ut över olika landskap. Även om körningen i regel sker på breda motorvägar löper dessa inte sällan genom vackra miljöer och intressanta städer. Det gör att en lastbilschaufför kan få se mer av världen än den genomsnittlige arbetaren under sitt liv.

 

En lastbilschaufför ställs också ofta inför valet att ha sin bas utomlands permanent. Det innebär att rutterna kanske är desamma, men utgångspunkten ligger i Oslo, Hamburg eller någon annan stad på kontinenten. Åkeribranschen finns över hela världen och den är ett av yrkena som nästan alltid söker jobb. Det är också enkelt att byta land eftersom de svenska lastbilskörkorten i regel gäller internationellt. Det gör att möjligheten att förlägga delar av eller hela sin yrkeskarriär utomlands är stor för en lastbilschaufför.

Truck Driving Along The Road

 

Om du väljer mellan att stanna i Sverige eller söka dig utomlands finns det några viktiga saker att ha i åtanke. Något som du kan göra är att söka platser som svenska åkerier annonserar utomlands. Många svenska företag har bemanning och kontor runtom i världen, vilket gör att du kan behålla din nuvarande arbetsgivare och ändå få en plats utomlands. Om den möjligheten inte finns kan du ansöka om platser till utländska åkerier. Då är det bra att komma ihåg att dessa inte alltid har någon skyldighet att följa svenska lagar och regler om arbetstider och arbetsplatsförhållanden. Ofta är också de svenska lönerna bättre. Det gör att du bör tänka dig noga för innan du hoppar på ett projekt utomlands.

 

Ett land som är populärt för svenska lastbilschaufförer är Norge. Där är lönerna höga och arbetsförhållandena liknar de svenska. Dessutom är det en relativt kort bit hem till Sverige igen. Däremot kan det vara påfrestande att vara hemifrån om du har släkt och vänner på den svenska sidan. Oavsett om du bor i Sverige eller utomlands är det bra att ha koll på ekonomi och factoring.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*